11. září 2022 - Toskánsko - den druhý

Po klidné noci, kdy jsme se, na rozdíl od autobusu, pohodlně vyspali, jsme ráno vstávali do slunečného dne. Od blízkého moře k nám dosahovala vůně slané vody, ale proto tady nejsme. Sedáme do vozu a jedeme směr Orbetello, prohlédnout si asi největší mořskou lagunu Evropy.

Opět dostávají žáci do ruky pracovní list, už druhý, a už posloucháme výklad o využití laguny jako zdroje soli ve středověku, jako letecké základny v době druhé světové války a pomalu směřujeme do místního kostela, opět nevšední ukázky figurální výzdoby fasády dómu. Posloucháme výklad, učíme se rozlišovat, co který pojem znamená, postupně do pracovního listu zapisujeme odpovědi na zadané otázky. Po prohlídce jdeme na místní náměstí u radnice, sedáme si na italskou kávu do kavárničky, prohlížíme výlohy a nakukujeme do obchodů, pomalu sledujeme probouzející se městečko.

Po hrázi laguny se vracíme na hlavní silnici a jedeme na sever, do starobylého Grosseta. Jádro města je obkrouženo barokními pevnostními hradbami, ty první postavil už slavný Cosimo I. z rodu Medicejských. Na Piazza Dante už stojíme nejen před sochou, ale hlavně před průčelím nádherného dómu San Lorenzo. Marpakovský rám a kamenná lodžie lemují trojitý portál do podoby zdobné gotiky už i s prvky prvních znaků renesance. To je paráda! A opět sledujeme proužkovou výzdobu stěn, tzv. bicromii, tvořenou střídáním bílého pískovce a caldanského červeného mramoru. Najednou na stavbě proužky mizí, došly tehdy peníze na drahý mramor, a tak už se muselo šetřit. Potom zjistíme, že pracovní list obsahuje na druhé straně i úkol z matematiky (na dalších bude i praktické procvičování fyziky a matematiky pokračovat) a všichni mají radost, že mohou prokázat své znalosti…

Následuje rozchod po místních uličkách, abychom do sebe trochu nasákli atmosféru. Sledujeme pověstnou siestu, kdy se okolo poledne podstatně vylidní ulice a Italové odpočívají v chladném stínu svých domů. Ještě nezbytná zastávka v supermarketu, abychom si nakoupili jídlo, podívali se do prodejen s módním oblečením, utratili nějaká ta eura a už zpět do bungalovů. Snad stihneme se ještě alespoň na chvilku vykoupat ve slané vodě.

Bylo to náročné, hodně jsme toho viděli, ale stálo to za to. Tak zase zítra…

Autoři: Mgr. Zdeněk Vejražka (text), Mgr. Kamila Pelešková (foto)