17. září 2022 - Toskánsko - den poslední

Ráno nás čekalo uklízení bungalovů, což pro některé bylo dost nečekané a nezvyklé. Ale nakonec jsme to zvládli, naložili kufry do vozu a vyrazili jsme na zpáteční cestu. Čekalo nás skoro 1 300 kilometrů a opouštěli jsme prosluněné Toskánsko velmi smutní.

Hned za hranicemi regionu, kousek od Sieny, nám ukázalo počasí, co umí. Během chvilky jsme se dostali o 13 stupňů níže, slunce se schovalo za velmi tmavé mraky a spustil se déšť. Ten se postupně měnil na průtrž mračen a prudký vichr hnal proti čelnímu sklu i zmrzlé krupky. Museli jsme zpomalit a postupně jsme nabírali zpoždění. Projeli jsme Pádskou nížinu a začali jsme stoupat k Alpám.

Uprostřed nich ležel i poslední cíl našeho programu-město Brixen. Tady jsme putovali k domku, ve kterém prožil několikaleté vyhnanství Karel Havlíček Borovský. Na domě je v češtině pamětní deska, i ulice nese jméno Karla Havlíčka. Vyfotíme se a následuje možnost individuální prohlídky města, doporučena je návštěva Dómu Panny Marie, což je ukázka baroka. Ten se nám nelíbí, je to příliš přezdobené, barevné, přeplácané (citát jednoho z návštěvníků). Pak hned do autobusu a směr domov.

Večerní cesta Alpami, noční přejezd Německa a už jsme v Chebu. Do Mostu jsme dorazili ve tři hodiny ráno do zimy a deště. Brrr, to je tedy změna. Rychle do postele a spát. Bylo to náročné, ale už se mnozí těší na další akci.

Autoři: Mgr. Zdeněk Vejražka (text), Mgr. Kamila Pelešková (foto)