12. prosince 2022 - Zpříjemnění vánočních trhů v Praze

„Broučánkové, ve 12:50 sraz u horní budovy a ve 13:00 odjezd do Prahy.“

Jakmile obdržíme na Facebooku tuto informaci, tak víme, že nastal čas na těšení se na další koncert z našeho „vánočního turné“.

Tentokrát jsme zavítali do hlavního města, kde jsme zpříjemnili odpoledne / podvečer lidem, kteří se přišli podívat na vánoční trhy na Staroměstském náměstí.

Důležitá otázka však zní: „Zpříjemnilo pořadatelství vánočních trhů odpoledne / podvečer nám?“ To budete muset posoudit asi sami. Vezmu to celé hezky od začátku.

Ve 12:50 jsme se skutečně sešli u horní budovy a odjeli do Prahy. Hodinku a půl cesty jsme každý využil jinak. Někteří si zpívali, jiní spali, jiní se učili (nebo se o to aspoň chtěli pokusit), povídání bylo v autobuse také plno, no zkrátka nikdo jsme se nenudil. Do Prahy jsme dorazili v hezký čas, takže jsme ještě před zpíváním měli půl hodinky na omrknutí vánočních trhů. Zpívat jsme měli začít v 15:30, takže jsme se v 15:20 sešli u pódia. Nyní se dostáváme k první indicii k tomu, abyste odpověděli na mou otázku položenou výše.

Když jsme byli připravení, řekli jsme si, jak budeme nastupovat a byli natěšení, tak paní pořadatelka přišla s takovou malilinkou informací, že nefunguje piano, ale že se nemusíme bát a již jede kurýr s něčím, co by mělo piano rozjet. Prosím vás, když vám někdo řekne, že se určitě nemusíte bát, tak mu nevěřte. Bylo nám řečeno, že maximálně 20 minut a budeme zpívat. Řekli jsme si, že teda fajn, nedá se nic dělat, byla zima, piano zamrzlo, stane se. Nebudu to prodlužovat. Zpívat jsme začali v 16:36. Paní pořadatelka očividně moc neumí hodiny a neví, co je to 20 minut. Doufejme tedy, že jí Ježíšek nadělí schopnost se je naučit. To, že jsme byli promrzlí vám asi psát nemusím, ale byli, hodně. Koncert jsme zazpívali, lidé v publiku vypadali nadšeni, dostali jsme několik pochval, jak od cizích lidí, kteří se na Staromáku ocitli úplnou náhodou, tak od těch, co přišli přímo kvůli nám. To nás samozřejmě u srdíčka zahřálo, ale na naše promrznutí to bohužel nestačilo. Po zpívánkách jsme měli ještě 20 minut rozchod a hurá do vytopeného autobusu a směr Most.

Odpověď na mou otázku je, řekla bych, zbytečná. Každopádně my jsme rádi, že jsme mohli rozdat radost zase jinde. Praze děkujeme, taková zima nám doopravdy dlouho nebyla.

Před námi jsou ještě 3 koncerty, na které se velmi těšíme.

PS: Možná jsme si to přivolali. My totiž chtěli zpívat ve tmě, protože za světla to nemá takovou hezkou atmosféru. No jo, přání se během Vánoc prostě plní.

Autoři: Markéta Rybínová (text), Mgr. Michal Smatana (foto)

Partnery sboru jsou