Leden až květen 2017 - Mezinárodní soutěž Pohár vědy

Stejně jako minulý rok se i letos skupinka fyzikálně zapálených studentů z tercie (v trochu pozměněném složení) zaregistrovala do mezinárodní soutěže Pohár vědy.

Všechna ta těžká práce začala v lednu, kdy jsme se zapsali mezi účastníky a začali plnit první úkoly. Dostali jsme zadání, jež se tradičně dělí na tři části. První je kreativita (představení našeho týmu formou výrobků, letos erb týmu, týmové souhvězdí apod.), druhá teorie a výzkum a třetí (nejdůležitější) praxe a projekt, kde se vyrábějí pokusy.

Letošní témata byla velice zajímavá. V lednu jsme zkoumali gravitační síly, těžiště atd. a vyráběli hračky, dokládající existenci těchto jevů. Další měsíc jsme se zaobírali znečišťováním životního prostředí. Z odpadu, jež má doma každý z nás (plechovky, krabice od mléka,…) jsme dělali pokusy demonstrující různé fyzikální jevy. Březen jsme strávili nad informacemi a konstruováním pokusů z optiky a v dubnu nás čekala meteorologie a vše s ní spojené. V tomto měsíci jsme také připravovali pokusy, které bychom případně předvedli na celorepublikovém finále.

Za všechnu tuto práci jsme získali celkem 380 bodů, přibližně stejně jako minulý rok. Na konci května jsme už netrpělivě vyčkávali na výsledky a také na to, zdali jsme postoupili do velkého finále. Nejlepší tým měl kolem 390 bodů a my se svými 380 jsme se umístili na nádherném 8. místě, tedy na prvním nepostupovém místě. Sice nás to nejprve mrzelo, ale nejdůležitější je zúčastnit se a poznat něco nového.

Za tento velký úspěch a perfektně odvedenou práci jsme rádi. Za to, že jsme se dopracovali tak vysoko, vděčíme hlavně paní učitelce Hotové, která nám všechno zkontrolovala, opravila, vylepšila, doplnila, a to nejčastěji v den, kdy se muselo vypracování odeslat porotě. Děkujeme moc za její obětavost a pevné nervy.

Pod tímto textem, najdete vypracování z jednotlivých měsíců.

Letošnímu Poháru vědy a fyzice zdar!

Vypracování: leden, únor, březen, duben

Autor: Adam Novák, tercie (text)