9. až 11. června 2023 - Úspěch ve finále soutěže Pohár vědy 2023

Už od ledna jsme pracovali na domácích kolech Poháru vědy 2023 s podtitulem Kolem světa. Potřikráte jsme každý měsíc dostali zadání se třemi částmi – kreativní, experimentální a praktickou. Po třech kolech jsme postoupili do oblastního kola, kde spolu soutěžila družstva vždy ze dvou krajů, a to online v pětiminutové prezentaci pokusu, který měl tým předvést a vysvětlit. Dvě družstva z každé oblasti se probojovala do celostátního finále. Představte se, že jsme to byli i my: Bleskové žabičky (Emma Černá, Anna Korcová a Nela Šidlichovká) a Píernadruhouv (Jakub Šiman, Tomáš Najmon, Jakub Trčka, Markéta Domecká).

Hned potom, co jsme přijeli v pátek 9. června na místo této náročné výzvy, do Nymburku, jsme usedli na židle našich týmů a započala první část soutěže – pódiové vystoupení. Vylezete na pódium, musíte se přestat klepat, aby vám z rukou nevypadaly propriety, a pustíte se jako tým do předvádění pokusů, které jste si secvičili. Doufáte, že se všechny povedou, nezapomenete druhou větu, nezakoktáte se, budou vás všichni slyšet (tedy musíte normálně řvát) a vše stihnete do pěti minut, jinak vás nemilosrdně utnou. Bleskové žabičky prezentovaly pokus „Poklad na stříbrném jezeře“, Píernadruhou pak pokusy z elektrostatiky.

Užili jsme si také vystoupení konkurence jako Tunel lampa, pokus s kečupem, který nechtěl ven z láhve, střílení raket všeho druhu, sloní zubní pastu atd.

V sobotu jsme připravovali stánky – druhou část soutěže. Prezentace stánků byly velice zajímavé a trošku zdlouhavé. Navštívilo nás asi 15 členů komise a všichni chtěli vědět, co jsme v domácích kolech vytvořili, na jakých principech to fungovalo, samé proč a nač, no znáte to z hodin fyziky. Až nás z toho bolela mluvidla.

Po chvíli, co porotci odešli do dalšího patra (kde hodnotili druhou a čtvrtou kategorii), se většina týmu v naší, třetí kategorii, seběhla k sobě. Nejlepším momentem naší porady bylo, když nám spolusoutěžící rozebrali naše stánky. Slupli vše, co se dalo: kávová zrna, olivy a perníčky. Kuba Trčka daroval jedné soutěžící z týmu Četa uklízeček okarínu. Paní učitelka to komentovala slovy: „Hezky se na něj usmála a byla její“.

V sobotním odpoledni jsme podnikli výlet do Poděbrad. Tomáš si hned po výstupu z vlaku vyzkoušel šmátrání v popelnici, neboť tam vyhodil zpáteční jízdenku. Rádi jsme mu pomohli 😀

Po nalezení zmrzliny a kávy, které jsme si vychutnali s paní učitelkou, jsme zakotvili u fontány v parku. Zde jsme náš výlet důvtipně pojmenovali „Expedice Poděbrady“. Vyzkoušeli jsme fyzikální zákon, kdy vítr působil silou ve směru našeho stanoviště na okraji fontány a voda dopadající na naše oděvy se vlivem vysoké teploty rychle měnila na vodní páru 😀

„Expedici“ jsme završili borůvkovým dezertem, který nám moc chutnal. I když si tím nejsme jisti, protože naše chuťové buňky byly otupeny čtyřmi zmrzlinami různých příchutí a lázeňskými oplatkami.

Druhou část našeho odpoledne vyplnilo Úžasné divadlo fyziky. Viděli jsme několik pokusů s vakuem a různými chemickými reakcemi, celerové dělo, pokusy se suchým ledem apod. Shodli jsme se na tom, že toto vystoupení bylo nad všechna naše očekávání. Zazněly zde perličky jako: chlupatý jako průměrná žena, dojení balónku, „lžičkám nevadí, že si z nich děláte legraci, když si je berete do pusy“ a „huspeninu halí hustá hmla“.

Po této úžasné show nás příjemně překvapila večeře – Nymburger. Moc nám chutnal.

V pozdějších hodinách se vyhlašovali vítězové soutěže. Bleskové žabičky se umístily na krásném druhém místě. Znamená to tedy, že nás budou reprezentovat i v mezinárodním kole. Tým Píernadruhouv skončil na místě osmém.

Po vyhlášení byla diskotéka, kterou jsme si my i paní učitelka opravdu užili.

V neděli soutěž skončila a my jsme odjeli zpět do Mostu s novými zkušenostmi a zážitky.

Autorka: Markéta Domecká (text), Mgr. Ivana Hotová a všichni členové týmů (foto)