21. února 2019 - Samospráva v přímém přenosu

Ve čtvrtek 21. února se konalo 3. zasedání Zastupitelstva města Mostu. V rámci předmětu ZSV studenti 1.S vyrazili na exkurzi s cílem prakticky obohatit své poznatky o fungování obce, samosprávě a aktivním občanství. Byť většina z nich není přímo z Mostu, mohou přemýšlet, jak fungují obce, kde trvalé bydliště mají.

Postřehy studentů a studentek

"Myslím si, že pokud jednání zastupitelstva bude probíhat dle jasně stanovených pravidel a bez osobních útoků, může být velmi užitečné a podnětné pro všechny občany daných měst, v tomto případě pro občany Mostu."

"Do diskuze se přihlásili dva občané. První řešil problém s parkováním a druhý poukázal na problém s nepřizpůsobivou mládeží a dalšími občany. Já se také přikláním k této druhé problematice, protože mám večer strach, když jdu sama z tréninku. Jsem ráda, že se to řeší a doufám, že budou posilněny v určitých částech Mostu městské hlídky."

"Překvapily mě narážky jednoho na druhého a také rychlost hlasování."

"Dojmy mám smíšené - kolem 15 minut řeší, že zastupitel přišel v kraťasech a dalších 15 minut, že je zasedání od 13:00 hodin."

"Celkově mi přišla exkurze zajímavá. Překvapilo mě, že 1 hlas rozhodne o velkých částkách. Líbilo se mi, že každý zastupitel má právo říci svůj názor. Nelíbily se mi hádky mezi zastupiteli a řešení zbytečných věcí (například co má kdo na sobě a čas zasedání).

"Jsem ráda, že jsme tam byli. Bylo dobré, jak "normální" občané mohli říct svůj názor i problémy a ostatní se to snažili nějakým způsobem vyřešit."

Autoři: Mgr. Jitka Ježková a studenti 1.S